Go big or go home: intervju med Niclas Christoffer

Sommaren 2022 recenserade Fantasykanalen första delen i Niclas Christoffers dystopiska Losing big-trilogi i dokusåpamiljö, Losing big or losing everything – Endast en överlever. Det var en bok som minst sagt delade kanalens recensenter. Nu har del två kommit ut, och vi tog tillfället i akt att ställa några frågor till Niclas om nya boken Go big or go home – Döden i direktsändning.

Niclas Christoffer är ståuppkomiker. skådespelare och, sedan 2012, författare av ungdomsböcker. Bland titlarna finns Sebbe sa nej och Som Zlatan fast bättre, men han skriver för tillfället en serie nära-framtid-dystopier.

Niclas Christoffer
Författaren, skådespelaren och ståuppkomikern Niclas Christoffer. Foto: Stefan Tell.

Hej Niclas Christoffer! Hur känns det att ha en ny bok ute?

Det känns helt fantastiskt! Mina utgivna böcker har ju så länge bott inom mig så det är väldigt skönt att få lite mer plats där inne när de kommer ut till er. Det enda som grämer mig är att det bara är en bok kvar i den här serien.

Innan vi börjar måste jag säga bara säga att de här böckerna verkligen har klatschiga titlar.

Tack! De engelska titlarna har kommit lätt men de svenska undertitlarna har tagit lite tankekraft, speciellt den första. Förlaget bad om en svensk undertitel så folk skulle förstå att det var en svensk ungdomsbok och inte en engelsk. Då kom det till mig direkt : ”Losing big or losing everything: Ett gram kan betyda döden”. Men en referensgrupp på förlaget tyckte det lät som det handlade om droger… så vi beslutade att det fick bli en annan.

Första boken i serien, Losing big or losing everything, beskrivs som Hungerspelen möter Biggest loser – hur skulle du beskriva denna?

Jag skulle beskriva den så själv. Kanske mer som Robinson än Biggest loser men fortfarande med de auktoritära dragen som påminner lite om Hungerspelen. Nu undrar ni säkert om det blir mer åt Farmen hållet eller Hela Sverige Bakar i tredje boken, men jag avslöjar inget!

Fanns det en plan från början att det skulle bli fler böcker om Xerena, eller har det växt fram?

Det var hela tiden tänkt som en trilogi och det var det jag presenterade på förlaget. Den del som var svårast att skriva var del två. Den var svår och det tog ett tag innan jag blev nöjd. I del två färgas Xerena mycket av sin omgivning och sina upplevelser. Det är jobbigt att ens huvudkaraktärer gör hemska saker och “tappar sig själva”, även om det såklart är mänskligt när någon är utsatt för sådant som Xerena är utsatt för.

Du har ju tidigare skrivit ett antal romaner för unga, men då realism och om svåra ämnen. Hur kom det sig att blev det dystopi/fantastik/framtid i det här nya projektet? Och här får du rätta mig om jag har fel men en känner igen en del teman från tidigare skrivande.

Ja, jag brinner för att synliggöra psykisk ohälsa, maktmissbruk och den skadliga utseendehetsen vi lever med i samhället. Det är en av mina drivkrafter när jag skriver. Den här serien är mer en varning om hur framtiden kan yttra sig om vi inte är försiktiga. Att skriva en dystopi är intressant då man inte har de realistiska gränserna i författandet på samma sätt utan kan ta ut svängarna.

Go big or go home

Du är verkligen inte snäll mot dina karaktärer i de här böckerna! Du går ut hårt och ökar skoningslöst genom hela boken, kan en säga. Kommentarer?

Jag tror att Game of Thrones öppnade upp för den typen av skoningslöshet. Utöver det så blev jag nog färgad av det pågående kriget och alla hemskheter jag matades med via nyheterna.

Den här andra boken i serien är märkt med en varning om “våldsamt innehåll” – tror inte jag sett det tidigare på en ungdomsbok. Kan du berätta lite om det?

Det var mitt egna förslag. Jag tycker att det är viktigt att bli förberedd på att det är grymma saker som beskrivs i boken.

Hur viktig är humorn då du skriver om Nya Sverige?

För mig personligen är humor alltid viktigt, så jag skriver med glimten i ögat. Även om jag också jobbar som ståupp-komiker så vill jag betona att dessa böcker är något helt annat. Det var en läsare som hörde av sig och trodde det skulle vara ”roliga” böcker, men det är det inte. Vill man skratta får man se mig på scen.

Har du ett budskap med de här böckerna? Hur nära tror du vi är ett Sverige som liknar Nya Sverige? Kan det hända snart eller om tusen år?

Om jag ska vara ärlig så när det kommer till tänket om kroppshetsen som böckerna berör så är vi farligt nära. Men avrättning i en dokusåpa på bästa sändningstid hoppas jag att vi slipper för all framtid, även om det inte är långt ifrån de publika avrättningar som sker i världen. Budskapet är att vi just nu formar framtiden, vi ser vad som händer runt omkring oss i världen och hur auktoritära regimer förtrycker sitt folk. Jag vill så gärna att framtiden ska bli bättre när det kommer till dessa frågor.

Kan ju inte inte ställa den klassiska frågan: skriver du på något nu?

Just nu slutför jag del tre. Förlaget har fortfarande inte bestämt något utgivningsdatum men det kommer snart.

Tack Niclas, och vi ser mycket fram emot nästa avslutande del av Losing big!

ANDERS OLSSON

(Vinjettbilden till artikeln togs av Stefan Tell.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För att kunna kommentera måste man först fylla i den saknade siffran... Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.