Om Fantasykanalen

Fantasykanalen boktipsar om fantasyböcker för unga.
Inspelning på gång hos Fantasykanalen.

Vi var ett gäng som ville prata fantasy på YouTube — så då gjorde vi det. Fantasykanalen recenserar böcker av alla från Bardugo och Maas i USA via Pettersen i Norge till Sten och Strandberg i Sverige, och så alla de andra som vi inte får plats att nämna här. Vi försöker även få ihop intervjuer med författare och andra, och djupdykningar i olika delar av genren. Ibland gör vi till och med utflykter till skräck och science fiction. Du hittar avsnitten på webbplatsens förstasida!

Inspelningarna gjordes länge i Studio Vardagsrummet i Göteborg (bilden), där en gammal fläkt gick varm mellan tagningarna så att inte recensenterna skulle krokna innan de hunnit sätta betyg. Sedan flyttade vi till det mycket svalare Annexet, och glädjen var stor. 😉

Medverkande

Frida, Fantasykanalens programledare.

Frida Blomqvist jobbar som kommunikatör och har en fascination för konstruerade språk i fantasy. Hon gillar böcker som utspelar sig i intressanta världar och som berör eller får läsaren att tänka till lite extra. Några av hennes favoritförfattare är Ursula Le Guin och Neil Gaiman.

Amanda, en av Fantasykanalens recensenter.

Amanda Landegren är doktorand i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. När det gäller fantasy vill hon se att författaren förstår genrens aspekter och använder dem på nya sätt. Hennes favoriter inom ungdomsfantasy är Vindens namn av Patrick Rothfuss och serien Den mörka materian av Philip Pullman.

Anders, en av Fantasykanalens recensenter.

Anders Olsson är bibliotekarie på Trollhättans stadsbibliotek och läser fantasy, science fiction och skräck för både unga och vuxna. Ända sedan pappa Ove högläste Jules Verne på 80-talet har han varit fast i fantastiken. Favoritförfattarna är för många för att lista här men spänner från riktiga klassiker som H.P. Lovecraft och William Shakespeare via Stephen King till nyare författare som Ann Leckie och Karin Tidbeck.

Linnea, en av Fantasykanalens recensenter.

Linnea Bergersjö är en lärare som gillar fantasy med skräckinslag för att det bjuder på stimulerande verklighetsflykt. Letar fortfarande efter en vuxenbok att uppskatta lika mycket som exempelvis Det tunna svärdet av Frida Nilsson och Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs.

Pontus Kjellberg arbetar som berättare och bibliotekarie. Den första boken han minns att han läste själv när han var sju år gammal är Bilbo. När han inte läser serier och fantasy läser han historiska romaner och romaner från historien. Favoriter är Lloyd Alexander, Ursula K LeGuin och Chrétien de Troyes.

Tillan, en av Fantasykanalens recensenter.

Tillan Lybeck är lärare och vill se böcker med ett enkelt språk och relativt högt tempo, böcker där man får lära sig världen tillsammans med huvudpersonen. Fantasyböcker hon gillar inkluderar Harry Potter och Leigh Bardugos Grisha-trilogi.

Hampus Lybeck är lärare till yrket men brukar kalla sig bredspektrumnörd utanför arbetstid. Han vill helst läsa böcker med inslag av humor och satir, exempelvis verk av Terry Pratchett, Neil Gaiman och Jack Vance.

Stefan, en av Fantasykanalens recensenter.

Stefan Högberg är arkivarie och författare när han inte pratar fantasy. Han gillar spännande berättelser och välbyggda fantasyvärldar, och bland fantasyfavoriterna finns Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe och Maresi av Maria Turtschaninoff.

Pressmaterial